Til startsiden

Oppdatert: 20.03.2010
Til delområdet: Brannen.
BRANNEN OG 

Bakgrunnsopplysninger om Scandinavian Star

Utdrag fra et foredrag av Jan Harsem, holdt i 2000 (med noen små endringer)

Den 1. april 1990 ble Scandinavian Star satt inn i rute mellom Oslo og Frederikshavn. Denne strekningen var gjennom en årrekke trafikkert av gamle Holger Danske. Få vanlige reisende var klar over hvilken kamp som hadde foregått på det forretningsmessige planet mellom tidligere eiere av Holger Danske, og nye personer, som manøvrerte seg inn i eierposisjon.


Utbrent Scandinavian
Star ved kai i København
Holger Danske ble solgt, og et italiensk skip, Sardinia Nova, ble leiet inn på ruten i noen måneder, før altså Scandinavian Star ble satt i trafikk. Skipet var registrert på Bahamas, og førte såkalt bekvemmelighetsflagg. Store deler av besetningen var portugisisk, og snakket verken skandinavisk eller engelsk.

SEAESCAPE
Skipet var eiet av det USA-registrerte selskapet Sea Escape, selv om det etter ulykken ble hevdet at skipet var solgt til den danske forretningsmannen Henrik Johansen. I løpet av nyåret 1990 gjennomgikk Scandinavian Star flere sentrale kontroller hos det anerkjente klasseselskapet Lloyd's Register i Florida.

FLAGGSTATEN BAHAMAS
Flaggstaten Bahamas hadde ansvar for at skipet tilfredsstilte internasjonale konven- sjoner for sikkerhet, men også denne kontrollen var delegert til Lloyds, som dermed hadde full kontroll over sikkerheten på skipet. Dette skapte ingen problemer for rede- riet. Alle sertifikater ble utstedt, og skipet kom til Skandinavia i slutten av mars 1990.

DRIFT I UNDER EN UKE FØR ULYKKEN
Under en uke hadde skipet vært i fart, da det la ut på nattfart fra Oslo til Frederiks-havn denne fredagen før påske. Forholdene ombord er kjent fra media. Det var kaos i resepsjonen. Etter en stund var riktige nøkler levert ut, og folk kom inn på sine egne lugarer. Min kone gikk til ro med sønnen, klokken var rundt 2200.

Selv så jeg meg rundt, og endte i restauranten. Klokken var nærmere halv elleve. Jeg tok frem bibelen, og leste Lukas kapitel 12, blant annet lignelsen om han som bare ville samle sitt gods:

- Men Gud sa til ham: - i denne natt kreves din sjel. Og senere i det samme kapi- telet: - Frykt ikke du lille hjord, det har behaget deres far å gi dere riket...

Det ordet grep meg sterkt...bare få timer før det skulle prøves gjennom ild...

Til delområdet: Brannen.
TIDEN ETTER
Nyhetsarkiv.
Nyhetsarkiv
Alfabetisk oversikt.
Styre og stell:

Utskriftsvennlig versjon.
UTSKRIFT

Startsiden
Startsiden