Til startsiden

Oppdatert: 24.04.2010
Til delområdet: Brannen.
BRANNEN OG 

Svensk samfunn ble merket...

(Hentet fra Støttebulletinen nr. 8, sommeren 1994)

Fra høye svaberg i utkanten av Lysekil har man utsikt rett ut i Skagerrak. På klare ettermiddager kan turgåere se danskebåtene i rute mellom Norge og Danmark. Musikken fra festen ombord bærer til land om vindforholdene er slik.


Ordfører Stig Nilson

Lysekil kommunes hjemmesider.

Lysekil ble anløpshavn for Scandinavian Star 7. april 1990. Ikke Fredrikshavn.

REDERNE VILLE TIL FREDRIKSHAVN
Mens tragediens omfang begynte å gå opp for redningsapparatet, argumenterte rederne for at havaristen måtte tas på slep til Fredrikshavn. Redningsmannskapet ønsket å ta Scandinavian Star til Lysekil, og slik ble det.

Stig Nilson var Sveriges yngste ordfører da Lysekils innbyggere i 1989 valgte ham inn for sosialdemokratene. Kommunen har 15 000 innbyggere. Hele Bohuslän er rammet av sterk arbeidsledighet. Stig Nilson og Lysekil har ikke fortrengt opplevelsene fra april 1990.

FIKK FORESPØRSEL
- Jeg fikk en telefon tidlig på formiddagen, med forespørsel om vi kunne ta Scandi- navian Star til havn i Lysekil. Vi ga positivt svar. Ingen i byen kan glemme dagene som fulgte, sier Stig.

Skipet ble liggende ved kai mens slokningsarbeidet fortsatte. Først søndag etter- middag var brannen slokket. Det var i Lysekil de fleste omkomne ble hentet ut av skipet. Svært vanskelige oppdrag ble løst med verdighet. Et enormt presseoppbud var en av mange utfordringer den unge ordføreren måtte håndtere.

TELEFON FRA PORTUGALS PRESIDENT
Et par dager etter brannkatastrofen, ringte telefonen midt på natten hjemme hos Stig Nilson. Det var Portugals president. Han kommenterte ulykken, og pekte på at mange portugisiske statsborgere var involvert. Presidenten takket for innsatsen som var ytt, og tilbød assistanse, om det var noe man kunne bidra med fra Portugal.

- Hendelsene har preget meg. Jeg hadde vært ordfører i en stille svensk by i ett år. Så er byen invadert av redningsmannskaper, internasjonal presse, og Portugals pre- sident ringer. Stig Nilson prøver å formidle hvordan hendelsene fra 1990 har satt spor. Brannen raste ombord lenge etter at skipet var lagt til kai i Lysekil. Da brannen var slokket, skulle de omkomne hentes ut og fraktes til sine hjemsteder.


Stig Nilson og Steen Petterson fra Støttegruppen på klippene - med Skagerrak rett ut

Stig Nilson engasjerte seg personlig for at også disse vanskelige oppgavene skulle bli utført på en verdig måte.

ØNSKET Å SENDE BLOMSTER
- Vi føler ikke at vi ble ferdige med Scandinavian Star. Da alle omkomne var kommet hjem, ønsket vi fra Lysekil å sende blomster til bårene. Vi ringte rundt til forskjellige instanser, men nådde ikke frem til de rette.

Ordfører Stig Nilson er etter ulykken utnevnt til Ridder av St. Olav. Han ser utnevn- elsen som en takk til hele Lysekils befolkning og de redningsmannskapene som deltok i aprildagene.

DELER ERFARINGENE MED KOMMUNER
Stig Nilson har i årene etter ulykken blitt benyttet som foredragsholder av en rekke svenske kommuner. De ønsker å ta del i hans erfaringer med å håndtere en ekstrem krisesituasjon.

Høsten 1993 ble Støttegruppen og Lysekil kommune satt i kontakt med hverandre. I Lysekil er man positive til å reise et minnesmerke som forteller hva som skjedde i havet utenfor byen. Støttegruppen arbeider allerede med et slikt prosjekt i Oslo, men opplever ingen konflikt i at det kommer et slikt minnesmerke flere steder. Både Oslo, Lysekil og Fredrikshavn er naturlige steder å ha et synlig uttrykk for ulykken.

MINNESMERKE REISES I LYSEKIL
Som du kan lese på side 27, var representanter fra Støttegruppen i Lysekil i mai, for å avklare mulighetene for et minnesmerke.

Den sannsynlige løsningen blir at det reises en minnesten inne i byen, hvor det er god tilgjengelighet, og at det festes en plate inn i fjellet ute på svabergene hvor man har utsikt til det området hvor ulykken skjedde. Lysekil kommune vil avgjøre dette etter nærmere henvendelse fra Støttegruppen.

VAKKER KYSTBY:
Lysekil er en koselig kystby som tar i mot sommergjester med et smil. I byen har man aldri glemt den berøring man fikk med tragedien. De nådde ikke frem med blomster til bårene, men nå ønsker byen å reise et enkelt minnesmerke.

En enkel plate kan festes i granitten på de vakre svabergene. Lysekil har vist en bemerkelsesverdig åpenhet mot Støttegruppen.

Lysekil kommunes hjemmesider.
Bildet hentet fra Lysekil kommunes
Web-sider

Til delområdet: Brannen.

TIDEN ETTER
Nyhetsarkiv.
Nyhetsarkiv
Alfabetisk oversikt.
Styre og stell:

Utskriftsvennlig versjon.
UTSKRIFT

Startsiden
Startsiden