Til startsiden

Oppdatert: 20.03.2010
Delområdet: Eierforhold.
EIERFORHOLD

 

Spekulasjon med vraket

Fra Støttebulletinen nr. 6, sommeren 92.
Av Jan Harsem
Dokumentet i PDF-format.


Det utbrente vraket av Scandinavian Star ligger fortsatt ved kai i England. Båten kom først til Hull, og senere til Southampton, hvor båten fortsatt ligger.

Firmaet CLC Contractors i Southampton ble engasjert i et restaureringsarbeid ombord, og alle innvendige vegger og overflatekledninger i taket er fjernet fra resepsjonen og akterover på 500, 600 og 700-lugarområdet. Hvorfor restaurerings- arbeidene ble avsluttet har vi ikke svar på, men det er nærliggende å tro at CLC ikke ville fortsette da de ikke fikk oppgjør. De har for tiden en hard jobb med å få fullt oppgjør for det arbeidet som er utført ombord, men vil ikke opplyse hvem de fremmer sine krav mot.

Scandinavian Star har fått deler av sitt gamle navn malt over, og har nå navnet Candi på skipssiden. De danske eierne har to representanter i Southampton, capt. Hans Bergmann og maskinist Gerry Guimbalan fra Filippinene. Sistnevnte var også ombord da det brant.

Formålet med deres opphold i Southampton er å hente inn anbud fra interesserte verft på gjenoppbygging av båten med tanke på å selge den. Bl.a. var representanter fra et polsk skipsverft i Southampton så sent som i april for å vurdere kostnadene. Rederiet i Danmark må også være i Southampton fordi det er et krav fra havnemyndighetene at en skipseier skal ha en representant til stede når en båt ligger ved kai.

Det er kjent at båten ble kjøpt av SeaEscape, men at ikke hele summen var betalt da ulykken skjedde. Nå får vi høre at danskene hadde sitt forsikringsselskap, Fire SØ, og at SeaEscape hadde sitt eget. Hvilket var det?

SeaEscape var helt klare på at de ikke hadde noe med denne båten å gjøre, men senere fikk de millioner av dollar i kaskoforsikring. Hvor mye fikk de, og fra hvilke forsikringsselskaper? Etter at kaskoforsikringen var utbetalt satt forsikringsselskapet med pant i båten.

Hadde Fire SØ pantet alene, eller sammen med forsikringsselskapet til SeaEscape? Hvorfor ble de danske operatørene oppfattet som naturlige kjøpere, av vraket? Hva ble vraket solgt for, og hvordan klarte danskene å finansiere kjøpet? Hvis de lånte penger for å kjøpe vraket, hvem lånte dem da pengene? Et naturlig spørsmål blir: Hvem står egentlig bak SeaEscape? Det er mange spørsmål som reiser seg.

Scandinavian Star var eiet av Stena Cargo Line, men leiet ut til Stena Cruise Line og av dette selskapet videre utleiet til SeaEscape, som noen dager før ulykken fikk registrert Scandinavian Star i sitt navn. Bakgrunnen var at de skulle selge båten videre til Kommandittselskapet KS Scandinavian Star.

Båten hadde fargene til DFDS i Danmark. DFDS, som eies av Lauritsen-gruppen i Danmark, var tidligere eiere av SeaEscape, men presiserer sterkt at de solgte firmaet midt på åttitallet, og ikke har noe som helst med SeaEscape å gjøre. De vil likevel ikke si hvem de solgte SeaEscape til.

- Det ligger i kontrakten med kjøperne at vi ikke skal offentliggjøre hvem de er, sier direktør Nils Bakk i DFDS når vi spør hvilke kontakter de har til SeaEscape.

 

Delområdet: Eierforhold.
TIL SKIPET
Nyhetsarkiv.
Nyhetsarkiv
Alfabetisk oversikt.
Styre og stell:

Utskriftsvennlig versjon.
UTSKRIFT

Startsiden
Startsiden