Til startsiden

Oppdatert: 20.03.2010
Nyhetsarkiv
NYHETER
Rapporter og politisk behandling:
Nyhetsarkiv.
Nyhetsarkiv
Lagt ut på nett:
09.01.03Store sikkerhetsbrister på passasjerbåter

Store sikkerhetsbrister på passasjerbåter. I følge Sveriges Radio finnes det store mangler i den europeiske sjøsikkerheten. Det framgår av en ennå ikke publisert internasjonal studie, der kun svenske passasjerbåter ble undersøkt. En stor del av redningsutrustningen fungerer helt enkelt ikke i hardt vær.


Scandinavian Star brant da det var godt vær. Skipet hadde livbåter som var rustne, manglet motor, manglet bunnpropp etc. Konsekvensene dette kunne fått under en storm, kan en bare tenke seg!
Claes Unge fra forskningsorganisasjonen Vinnova, sier til Sveriges Radio at det skulle kunne få store følger ved en ny stor fartøyskatastrofe.

- Regelverket er helt oppfylt, utrustning finnes og fungerer, men dersom det kommer til skarpe forhold, har disse besetningene - særskilt i Nordsjøen - oppdaget at utrustningen egentlig ikke kan anvendes når bølgene er mer enn fire-fem meter høye. Som om utrustningen er laget for rolig vær, sier Claes Unge til Sveriges Radio.

REDNINGSUTSTYRET ER IKKE TILPASSET EN NØDSITUASJON
- Det virker ikke som at redningsutstyret er tilpasset en nødsituasjon, i alle fall ikke for en nødsituasjon i hardt vær.

- Ett 40-talls europeiske båter er undersøkt i denne studien, og selv om alle regler etterleves, er en stor del av sikkerhetsutrustningen ubrukbar i hardt vær. Verken livbåter redningsrenner eller annen evakueringsutrustning går det an å få ut dersom bølgene er for høye. Til og med brannsikkerheten kan bli bedre på flere områder, sier Claes Unge til Sveriges Radio.

Studien publiseres om kort tid, og Claes Unge sier at studien burde være en vekker- klokke. Etter hva Claes Unge sier, kan mange problemer løses.
- Etter erfaringene med Estonia har den svenske regjeringen delt ut 45 millioner kroner til forskning via Vinnova omkring spørsmålet om økt sjøsikkerhet. Flere andre prosjekt er allerede i gang.

EKSPERIMENTERING MED REDNINGSSYSTEM OG REDNINGSUTSTYR
Claes Unge sier blant annet at de kommer til å eksperimentere med redningssystem, redningsutrustning og se på hvilke konkrete forbedringer man kan oppnå, hvordan løfteanordningene skal se ut og om det er mulig å konstruere fartøy som faktisk ikke synker så fort.
Les hele saken på Sveriges Radio sine hjemmesider.

Nyhetsarkiv

NYHETER
Nyhetsarkiv.
Nyhetsarkiv
Alfabetisk oversikt.
Styre og stell:

Utskriftsvennlig versjon.
UTSKRIFT


 


Startsiden
Startsiden