Til startsiden

Oppdatert: 20.03.2010
Nyhetsarkiv
NYHETER

 

Avslag på å gjenoppta saken

AVSLAG: Den danske riksadvokaten har i brev av 28. januar 2005 gitt beskjed om at Støttegruppens krav om gjenopptagelse av saken er henlagt.

Vi i styret i Støttegruppen er selvsagt skuffet, men siste ord er neppe sagt. Avgjørelsen kan påklages innen 4 uker.

Styret i Støttegruppen vil gå i «tenkeboksen» før vi avklarer hva vi gjør videre.


Styret i Støttegruppen trenger tid for å gjennomgå alle sakspapirene og vi vil komme med en nærmere redegjørelse når vi har gått igjennom alle dokumenter i saken. I første omgang unner vi oss noen sitater fra den den danske riksadvokaten:

Noen sitater fra Riksadvokatens redegjørelse:
«
Efter branden blev det mellem regeringerne i Norge, Sverige og Danmark aftalt, at efterforskningen i sagen skulle opdeles således, at de norske myndigheder efterforskede branden og dens umiddelbare årsag, mens de svenske myndigheder efterforskede brandslukningsarbejdet og de tekniske forhold på skibet, og de danske myndigheder efterforskede skibets ejer- og forsikringsforhold samt skibets almindelige sødygtighed og overensstemmelse med den søretlige lovgivning.»

... «På baggrund af henvendelsen fra den norske rigsadvokat anmodede jeg Statsadvokaten for København, Frederiksberg og Tårnby om i samarbejde med Politimesteren på Frederiksberg at vurdere, om materialet kan give grundlag for yderligere efterforskning og i givet fald om at iværksætte en sådan efterforskning.»

... «Jeg har ikke derved udelukket, at en eller flere personer som anført i anmodningerne om genoptagelse kan have haft en økonomisk gevinst som følge af branden på Scandinavian Star.»

...«I anmodningerne om genoptagelse peges der på, at der er oplysninger, som kunne tyde på, at branden blev påsat af et eller flere besætningsmedlemmer, at branden blev påsat efter aftale med skibets reelle ejer og personerne bag dette selskab, og at motivet til branden var at få skibet totalskadet, således at skibets forsikringssum kunne blive udbetalt til den reelle ejer.»

... «Jeg har ikke derved udelukket, at en eller flere personer som anført i anmodningerne om genoptagelse kan have haft en økonomisk gevinst som følge af branden på Scandinavian Star. Jeg har imidlertid ikke fundet, at jeg på baggrund af de foreliggende oplysninger kan sandsynliggøre et sådant motiv, ligesom jeg heller ikke finder, at jeg ved fornyet efterforskning vil kunne tilvejebringe yderligere oplysninger, der kan bestyrke påstandene om et motiv.

Et motiv er imidlertid heller ikke tilstrækkeligt for domfældelse for overtrædelse af straffelovens § 180. Selvom det måtte være muligt at sandsynliggøre et motiv, skal det, for at der kan ske domfældelse for overtrædelse af straffelovens § 180, kunne bevises, at enkeltpersoner, der eventuelt kan have haft et motiv rent faktisk har påsat branden eller har fået andre personer til at påsætte branden.

De foreliggende oplysninger giver mig intet grundlag for at antage, at en eller flere af de personer, som opmærksomheden henledes på i anmodningerne om genoptagelse, har påsat branden eller været medvirkende hertil. Jeg finder heller ikke, at der er fremlagt oplysninger, som peger på, at yderligere efterforskning vil kunne tilvejebringe det fornødne mistankegrundlag.»

Støttegruppen vil, som skrevet ovenfor, komme med en nærmere redegjørelse etter at vi har gjennommgått alle dokumenter i saken.

Riksadvokatens fullstendige redegjørelse finner du her:

SISTE FRA DANMARK
I henhold til NRK Tekst-TV, 1. februar 2005 vil Dansk Folkeparti og Sosialistisk Folkeparti i Danmark kreve
«en upartisk undersøkelse av eierforholdene» rundt Scandinavian Star.

«De to partiene mener en slik undersøkelse er avgjørende for å finne ut om det er begått forsikringssvindel.»

Se også SJ NYHETER

 

Nyhetsarkiv
NYHETER
Nyhetsarkiv.
Nyhetsarkiv
Alfabetisk oversikt.
Styre og stell:

Utskriftsvennlig versjon.
UTSKRIFT

 

Startsiden
Startsiden